Learning for Peace - Učíme sa pre mier

Veľké konflikty posledných 80-100 rokov v našom regióne ovplyvnili životy mnohých generácií bez ohľadu na krajinu ich pôvodu či bydliska. Na rovnaké udalosti sa spomína z rôznych uhlov pohľadu, niekedy s rôznymi emóciami v rôznych komunitách a v rôznych krajinách. Udalosť je rovnaká, príbehy sa líšia. Spolupráca s nadnárodnými partnermi v projekte a sprístupnenie ich databáz a ich vyhľadávanie v nich podľa napr. udalostí, miest, osobností atď., rozšíri databázy partnerských organizácií, ktoré budú môcť poskytnúť pedagógom.

Všeobecným cieľom projektu Učíme sa pre mier je zakomponovať príbehy z minulosti do vzdelávacích programov s cieľom umožniť ľuďom kritickejší pohľad na históriu a tým aj na súčasné populistické, agresívne politické trendy, o ktorých sa v minulosti ukázalo, že tlačia spoločnosti do vojny a ekonomickej krízy. Výsledkom projektu budú odporúčania pre pedagógov na používanie príbehov zaznamenaných o minulých konfliktoch.

Partnerské organizácie

Fórum inštitút pre výskum menšín, Slovensko

Kontakt:

Andrea Lelovics, Projektová manažérka

lelovics.andrea@foruminst.sk

Sigmund Freud University, Rakúsko

Kontakt:

Erzsébet Fanni Tóth, Transgenerational Transmission of Trauma Research Institute

erzsebet.toth@sfu.ac.at

Projektové stretnutie vo Viedni

Prvé projektové stretnutie projektu Learning for Peace sa uskutočnilo 24. januára vo Viedni na Univerzite Sigmunda Freuda. Stretnutie otvoril Martin Kuska, zástupca dekana zodpovedný za výskum. Neskôr spolu s Erzsébet Fanni Tóth, rakúskou koordinátorkou projektu, Attila Simon a Andrea Lelovics plánovali aktivity projektu, najmä prvý odborný workshop.

Projektové stretnutie v Šamoríne

Druhé projektové stretnutie v rámci projektu Učíme sa pre mier sa uskutočnilo 12. septembra v Šamoríne, vo Fórum inštitúte. Na stretnutí sa zúčastnili Fanni Erzsébet Tóth, koordinátorka projektu v Rakúsku, Attila Simon, historik a riaditeľ Fórum inštitútu, Zoltán Kőrös, historik,expert na orálnu históriu a spolupracovník Fórum inštitútu, a Andrea Lelovics, projektová manažérka. Hlavnou témou diskusie bol bratislavský workshop a pripravované odporúčania. Erzsébet Fanni Tóth a Andrea Lelovics pred stretnutím o projekte a workshope hovorili v utorkovej relácii Rádia Patria Keddi Nappali“. 

„Financované Európskou úniou. Vyjadrené názory a postoje sú názormi a vyhláseniami autora(-ov) a nemusia nevyhnutne odrážať názory a stanoviská Európskej únie alebo [názov organizácie udeľujúcej grant]. Európska únia ani organizácia udeľujúca grant za ne nepreberajú žiadnu zodpovednosť.”

Program: ERASMUS+ Malé partnerstvá

Číslo zmluvy: 2022-2-SK01-KA210-ADU-000100694

Výška grantu: 30 000 EUR

Realizácia: 2023. január – december

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.